TL;DR: TOPdesk is geschreven in Java, en daardoor kun je TOPdesk prima op Linux draaien. In drie posts laat ik zien hoe je zelf een TOPdesk Virtual Appliance maakt en in een Linux-sandbox draait, gebruikmakend van gratis software.

TOPdesk heeft aangekondigd (hier en hier) dat ze hun on-premise software binnenkort als een kant-en-klare virtuele machine gaan uitbrengen. De oude installatiewizard gaat dan in de loop van 2019 de deur uit. Welk probleem ze daarmee oplossen is niet helemaal duidelijk, maar ik vind het leuk. Ik heb namelijk een zwak voor Linux, omdat je zelf aan alle knopjes onder de motorkap kunt draaien. Een Linux-VM opbouwen en daarin TOPdesk draaien, dat kan trouwens allang. En dat is wat ik ga laten zien!

 

Plan de campagne

Het doel is om een TOPdesk te laten draaien in een sandbox, met gratis software, gewoon op je eigen desktop of laptop. Dat doen we met Oracle VirtualBox, waarin we een VM met een Linux-distributie laten draaien. TOPdesk Virtual Appliance op Linux In die VM installeren we zowel TOPdesk als een database (Oracle Express Edition). Vervolgens zetten we een netwerkverbinding op van buiten de VM naar binnen. Je kunt nu met 1 knopje TOPdesk starten (zie screenshot), of je kunt TOPdesk automatisch laten starten bij het opstarten van de VM.

 

Is dat niet moeilijk?

Ja dat is best wel moeilijk. Deze post bevat daarom alleen de grote lijnen van dit knutselprojectje, een beetje zoals het projectinitiatiedocument bij echte projecten (link). In twee andere posts ga ik de techniek verder uit de doeken doen. Deze twee posts volgen spoedig.

 

Is deze knutsel-VM hetzelfde als een TOPdesk Virtual Appliance?

In grote lijnen is de opzet van mij en van TOPdesk hetzelfde: een Linux-VM met daarbinnen TOPdesk, dat gewoon werkt out of the box. Maar daarmee houden de overeenkomsten wel op. Mijn beoogde doel is een werkende TOPdesk in een Linux-sandbox. Maar het beoogde doel van TOPdesk gaat veel verder dan dat. Dat ligt vooral aan de eisen waaraan de VM van TOPdesk moet gaan voldoen. Die zijn veel uitgebreider dan die voor dit knutselproject. De VM moet vooral goed ingebed kunnen worden in de bestaande IT-infrastructuur, meestal Microsoft-omgevingen. Verder moet je ermee LOS kunnen zonder Linux-ervaring, en moet de installatie en configuratie eenvoudig zijn. Want met systeembeheerders is het net als met lantaarnopstekers vroeger; die verdwijnen langzaam maar zeker.

 

Verwachtingsmanagement

Ten eerste, de beoogde doelgroep van dit document is mensen met voldoende Linux-kennis. Heb je dat niet? Dan verwacht ik niet dat je uit deze handleiding gaat komen.
Ten tweede, deze handleiding is geenszins uitputtend. Ik ga vooral aandacht besteden aan hoe je TOPdesk binnen Linux aan de praat krijgt, omdat dat nog niet voldoende is gedocumenteerd in bestaande bronnen. Voor algemene documentatie, bijvoorbeeld hoe je Linux installeert, volsta ik met verwijzingen naar andere bronnen.
Ten derde, bovenstaande opzet is niet bedoeld voor enig ander doel dan knutselen in een test-omgeving. Hier zijn allerlei redenen voor te noemen, en die laat ik allemaal achterwege!

 

Wat heb je nodig?

1. Kennis van Linux is het allerbelangrijkste.
2. Een moderne computer of laptop, met 8 GB RAM en 30 GB vrije diskspace.
3. Een Oracle-account; dat is nodig om Oracle Express Edition te kunnen downloaden.
4. Niet iets beters te doen met je tijd. Zoals bowlen of naar Drievliet.

 

What’s next?

Volgende week leg ik uit hoe je een VM optuigt in Oracle VirtualBox, hoe je Oracle Express Edition daarin installeert, en hoe je een kale TOPdesk erbij installeert. De week daarna komt aan de orde hoe je een TOPdesk-database maakt en inlaadt, en hoe je de software verder configureert.


Rogier Visser

Rogier is zelfstandig TOPdesk-consultant en oprichter van Laansloot IT